Cena ropy opäť klesla

29.07.2013 Celý región

Bangkok (TASR) - Cena americkej ropy dnes klesla bližšie k hranici 104 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na výrazný pokles japonského akciového indexu Nikkei. Jeho hodnota klesla o 2,5 % v reakcii na posilnenie jenu a obavy z ďalšieho vývoja čínskej ekonomiky. Trhy zároveň vyčkávajú, či americká centrálna banka neoznámi prípadnú úpravu svojej súčasnej uvoľnenej menovej politiky. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla dnes napoludnie bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 44 centov na 104,26 USD (78,63 eura) za barel. Na záver minulotýždňového obchodovania klesla cena WTI o 79 centov a uzatvorila na úrovni 104,70 USD/barel. Barel severomorskej zmesi Brent zlacnel na záver minulého týždňa o 48 centov na 107,17 USD.
Dôvodom poklesu cien ropy v minulom týždni bolo najmä rozhodnutie čínskej vlády o reštrukturalizácii v takmer 20 odvetviach ekonomiky. Investori sa obávajú, že reštrukturalizácia čínskeho hospodárstva povedie v budúcnosti k zníženiu spotreby palív, a tým aj dovozu ropy do krajiny.
 

Vyberte región